Kadir Sabuncuoğlu

Kadir Sabuncuoğlu

GÖZLEM

Neden 'Erzurum'a Selam Söyle' adını verdi?

28 Mayıs 2024 - 13:04

 
Edebiyatçı/ Yazar Haluk Harun Duman, Gez Mahallesinde 15 Şubat 1959 yılında dünyaya gözlerini açtı. 
     Tatbikat İlkokulu, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulu, Erzurum Lisesi ve Atatürk Üniversitesi, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesini bitirdi.
İstanbul’daki Marmara Üniversitesi, Fen- Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde 1991’de doktor, 2002’de doçent, 2009’da profesör oldu ve aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapıyor.



     Haluk Harun Duman’ın yayınladığı ilk dört kitaptan üçü, Erzurum’la ilgili: Erzurum Basın-Yayın Tarihi (2000), Erzurum Fıkraları ve Meşhur Nüktedanlar (2000), Gülen Dadaş (2000), Balkanlara Veda (2005).
     ‘Korona’ döneminde yazdığı ve kısa bir süre önce Duyap Medya’dan yayımlanan üç kitaptan ikisinin konusu, yine Erzurum. Bu kitaplara Harun Hoca, ‘Korona çocukları’ diye isim takmış. Öncelikle ‘okuru bol olsun’ dileğimizi iletelim. Haluk Harun Duman’ın işte son üç kitabı:



         1- Erzurum’a Selam Söyle: Duman’ın Erzurum’un Gez Mahallesinde geçen, çocukluk ve gençlik yıllarını anlatıyor. İlk nefes aldığı Erzurum’u, şehre olan sevdasını sıkça dile getiriyor. Okul-iş hayatı sırasında yaşadığı ilginç anılar, arkadaşlıklar ve aşklarını sansür etmeden yazıyor. 
     Harun Hoca ile sohbet sırasında 480 sayfalık kitabın ismini koymasında, katkım olduğunu söyledi. İlk Avrupa şampiyonu güreşçimiz Nihat Kabanlı, yıllar önce Bursa’da bir hastanede tedavi görürken benimle yaptığı telefon görüşmesinde, “Erzurum’a selam olsun” demişti. İşte o cümleden yola çıktığını belirten Harun Duman, kitaba ‘Erzurum’a Selam Söyle ismini verdiğini bildirdi.  
      2- Erzurum’un Antika İnsanları/ Ve Mahalle Kültürü:     456 sayfalık kitapla ilgili H. Harun Duman, “Bu kitapta sıra dışı özelliklere sahip yaklaşık 80 kişiyi ana çizgileri ile tanıttım” dedi. “Kimler var?” dediğinizi duyar gibiyim: İşte o antika dadaşlardan bazıları:
     “Abdurrahim Efendi, Naim Hoca, Teyo Pehlivan, Arap Şeko, Jilet Şeref, Hemşin Nail, Gullebi Turan, Behcet Emi, Organik Nazmi, Cengiz Solakoğlu, Kitapçı Vehip Atalay, Raci Alkır, Suat Işıklı, Mete Çelenk, Mehmet Çalmaşur, Polis Hüsnü, Samih Kobal, Sinemaci Refik, Faytoncu Tevfik, Nunuş Bacı, Perihan abla, Natır Zarife, Süt Nenem, Paşa Teyze.”
       3-Kars’a Selam Söyle:  385 sayfalık ‘Kars’a Selam Söyle’ ile ilgili Duman, “Anılarımın bir kısmı Kars’ta geçiyordu. O bölümü de ayrı bir kitap halinde sunmayı uygun gördüm” diye konuştu.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum