Kadir Sabuncuoğlu

Kadir Sabuncuoğlu

GÖZLEM

MUZAFFER TAŞYÜREK'İN 'USTALIK ESERİ': Umudun Yeşerdiği Topraklar

15 Kasım 2022 - 09:15

Araştırmacı -yazar Naci Elmalı, tarihçi Muzaffer Taşyürek’in son kitabı ‘Umudun Yeşerdiği Topraklar’ için ‘Ustalık eseri’ diye iddialı bir yorumda bulundu.
Yaklaşık elliye yakın basılı eseri olan Tarihçi- yazar Muzaffer Taşyürek’in ‘Umudun Yeşerdiği Topraklar’ isimli kitabı, aslında bir Erzurum romanı.
Sadece Erzurum’da değil ülke genelinde tanınan bir yazar olan Taşyürek ile Erzurum’u konuşmak insana huzur veriyor.
Erzurum, İstanbul (Maltepe) ve Yalova’da kitaplarımızı imzaladığımız dönemlerde sık sık sohbet etme olanağı bulduk.
Sanki ‘ağzından bal damlıyor’ demek onun için daha uygun bir tanımlama.
Bir ekleme daha yapmak gerekirse sadece ağzından değil, kaleminden de ‘bal damlıyor’ demek daha doğru olur.
Tek kusuru, Erzurum’a değer katan saygın bir yazar olarak Erzurum’dan göç ederek Sakarya’ya yerleşmesi.
‘Umudun Yeşerdiği Topraklar’ kitabıyla  Muzaffer Taşyürek, bizi yakın tarihimizde yaşanan  Erzurum Kongresi ve özgürlük savaşı günlerine götürüyor.
Umudun Yeşerdiği Topraklar’ kitabının tanıtımında şu ifadelere dikkat çekiyor:

“Türkiye tarihinin en ümitsiz ve zayıf günlerinde “Vatan bir bütündür, parçalanamaz”,  “Manda ve himaye kabul edilemez!” şuuru ile haykıran, umudun doğduğu şehrin hikâyesini anlatan bu kitap Erzurum’un tarihine vâkıf bir tarihçinin, güçlü bir kalemin ancak yazabileceği geniş oylumlu bir roman olarak tarihe geçecek.

Bu kitapta tarihin sayfalarından silinmek istenen bir milletin, koca bir İmparatorluğun küllerinden yepyeni bir devletin doğuşuna, kıyasıya mücadelelerle doğru atılmış adımlara tanık olacaksınız!
Sindirilmiş insanlar içerisinden sorumluluk sahibi bir avuç vatan evladının; milleti ve memleketi için bir araya gelerek bitkin, yorgun ve yılgın haldeki insanları uyandırması sayesinde Erzurum’da yakılan meşalenin bütün vatan sathına yayıldığına; boyunduruk altına alınmak istenen bir yurdun yeniden toparlanmasına, ayağa kalkmasına vesile olduğunu göreceksiniz!
Yer yer 1906 Erzurum İsyanı, Ermeni mezalimi, Muhacirlik günleri, Millî Mücadele için baş koymuş ümerâsı, ulemâsı, eşrafı, esnafı ve memuruyla bir şehir halkının başlattığı diriliş hikâyesine ve milletine öncü oluşuna tanık olacak; bilmediğiniz, duymadığınız, tarih kitaplarına girmemiş birçok gerçekle karşılaşacak, roman kahramanlarının ağzından çıkan sözlerle aktarılmış hâtıra ve mütalaaları gözyaşları içerisinde okuyacak, öğreneceksiniz!”

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum