Vedat Refayeli

Vedat Refayeli

FIRFIRİK

O demire geçit yok

21 Şubat 2023 - 12:50

 
Milletçe yaşadığımız ve sevgili arkadaşımız Sevda Güneş’in dediği gibi 10 ilimizi açık hava mezarlığına dönüştüren deprem sonrası yıkılan binalar ile ilgili soruşturma başlatılırken, genelde de kullanılan malzemeler üzerinde duruluyor.
Kuşkusuz bir bina için en önemli malzemelerden birisinin demir olduğu biliniyor.
Son yıllarda özellikle artan maliyetler karşısında ucuz diye İran demirinin kullanımının yaygınlaştığı belirtiliyor.
Türkiye Çelik Üreticileri Birliği Derneği’nin de ‘’kesinlikle kullanılmamalı’’ dediği İran demirinin bu depremde de yıkılan binaların inşaatında kullanılıp kullanılmadığı tartışılmaya başlanırken, ben yıllardır demir ticareti yapan sevgili ağabeyim Hüseyin Tanfer’e sordum. ‘’İran demiri satışı Erzurum’da da var mı?’’ diye.
Aynı zamanda halen Kent Konseyi başkanlığı görevini yapan Tanfer, kendilerinin bugüne kadar İran demiri satmadıklarını belirtirken, nervürlü demir satışını gerçekleştirdiklerini, diğer demirin Erzurum’da da satılıp satılmadığı konusunda bilgisinin olmadığını söyledi. Tanfer, fay hattında oldukları gerçeğinden hareket ederek ucuz diye kesinlikle İran demirini satmadıkları gibi, olsa dahi talep edenlerin de bu taleplerini hep geri çevirdiklerini anlattı. 150 tır ayni yardım yaptılar, nakti yardımları da yolda..
Perakendeciler ‘üs’ kurdu!
Başkanlığını Erzurumlu işinsanı Ömer Düzgün’ün yaptığı Türkiye Perakendeciler Federasyonu, deprem bölgesinde karargah kurdu.
Depremin yaşandığı 6 Şubat’tan beri bölgeye kanalize olan perakendeciler, şu ana kadar başta temel gıda maddeleri olmak üzere 150 tırlık yardımda bulundu. Nakti yardım için de organize olan perakendeciler, depremzedeleri biraz olsun rahatlatmak için bölgede konuşlandı, hiçbir fedakarlıktan kaçınmıyor.
Kendisi ile Hatay’da iken konuştuğum TPF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün, “Yaşanan deprem felaketi sonrasında 14 Perakende Derneğimiz ile bölgedeki yetkililerden gelen bilgiler ışığında hazırlıklarımızı yapmaya başladık.
Depremden etkilenen şehirlere temel gıda ürünleri, çocuk bezi, çocuk maması, eldiven, bere, battaniyeden oluşan acil ihtiyaç malzemelerini taşıdık.
Başta Kahramanmaraş olmak üzere Gaziantep, Adıyaman, Adana, Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Hatay, Kilis’in yanı sıra il ve ilçelerdeki yetkililerle temas halindeyiz. 150 tırdan oluşan acil ihtiyaç malzemelerinin haricinde yerel zincirler olarak kendi içimizde nakdi yardım kampanyası başlattık.
İhtiyaç doğrultusunda desteğimizi sürdüreceğiz, elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız” dedi. MNG de orada! MNG yönetimi ve alışveriş merkezindeki mağazalar da depremzedeler için seferber olmuş durumda.
Çok sayıda ihtiyaç malzemeyi temin eden MNG yönetimi ve müsteciri olan mağaza ile firmalar, gönüllerinden koptuğu kadar yardımı topladı, deprem bölgesine gönderdi. MNG Alışveriş Merkezi’nde bir alanda toplanan farklı ürünlerin içerisine gezmeye gelen müşterilerin de ürün satın alıp deprem bölgesine gönderilmek üzere koydukları gözlerden kaçmadı.
Kayak Federasyonu da gereğini yaptı! Yaşanan deprem felaketinden derinden etkilenen bölgeye iş ve siyaset dünyası kadar spor dünyası da duyarsız kalmıyor.
Spor İl Müdürlüğü gibi Türkiye Kayak Federasyonu da deprem bölgesinde konuşlandı, evleri yıkılan depremzedelere yardım elini uzattı.
Yardım çadırı kuran ve buradaki depremzedeler ile yakından ilgilenen Kayak Federasyonu yönetimi, sadece temel gıda maddeleri değil, giyim eşyası yardımında da bulundu. Depremin yaşandığı saatlerden bir süre sonra Erzurum’dan bir ekiple belgeye giden Kayak Federasyonu Yönetim kurulu üyesi Mustafa Yıkıcı, tam 4 gün burada kaldıklarını ve depremzedeler ile yakından ilgilendiklerini söyledi.

TUTTUĞUM BABA SÖZLER: İki insan birbirini en çok ayrılmak üzereyken tanır! (F.Dostoyevski) DUVARIN DİLİ : Peki güzel günler de bizi görecek mi?
 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum